Er du forsikret for at køre en bil?

Mange bilister har længe nydt delsætningen ‘drive andre biler’ de fleste forsikringsselskaber har medtaget i deres politikker. Det betyder, at det er lovligt at føre et køretøj, der ikke tilhører dig, med ejerens tilladelse, og at du vil være forsikret. Generelt er du stand til at køre en anden persons bil, hvis du er forsikret fuldt omfattende men vil være forsikret i den bil tredjemand brand og tyveri. En ledende assurandør, Norwich Union, har nu ændret sin Bilforsikring og dækker ikke folk til at drive biler som de ikke direkte er forsikret. Delsætningen ‘drive andre biler’, som har været medtaget i de fleste politikker til år, er nu kommet i søgelyset og bilister er blevet tilrådet at tjekke med deres eget forsikringsselskab inden de låne en andens bil.

Fordelen ved at være i stand til at køre en anden persons bil afhænger af en række faktorer ikke mindst om det enkelte forsikringsselskab tillader dette. Andre faktorer omfatter en alder af føreren; de skal ofte være over 25 og førerens record. For eksempel, hvis føreren har gjort flere krav og har også strafpoint kan så de ikke blive dækket for at låne en andens bil.
Norwich Union fjerner denne indstilling til drivere som det siger, at alt for mange mennesker bruger det som et fupnummer for at reducere omkostningerne ved deres bilforsikring. Delsætningen ‘drive andre biler’ ses også af politiet til at være en hindring for at overvinde problemet med uforsikrede bilister. Dette kan ses som et tilbageslag af mange lovlydige bilister, der har været i stand til at bruge en andens bil i en nødsituation, såsom at tage nogen på hospitalet. Men mange uærlige drivere misbruge systemet ved at købe billig bilforsikring for en lille bil og så låne powered højtydende biler tilhører venner. Disse er de biler, som de ville aldrig normalt kunne køre. På grund af denne nye begrænsning tror forsikringsselskaberne at uærlig adfærd vil blive bremset.
Andre bil forsikringsselskaber menes at følger trop omfatter AA, Cornhill direkte, Royal & Sun Alliance og Axa. Disse ændringer bliver stillet som følge af forslag af Transportministeriet, der føler at udfase klausulen vil forhindre uforsikrede bilister i at få en let tur.
Paul Jenson fra tude Car Insurance Services www.hootcarinsurance.co.uk har dette at sige til førere, der er bekymrede for, at de ikke kan blive forsikret:

“Det er altid bedst at tjekke, at du er forsikret på en anden persons bil før du låne den. I fortiden, mere ofte end ikke, det er blevet acceptabelt at køre bil, din kammerat men nu mange forsikringsselskaber udfaser denne indstilling. Du kan få dig navn sat på en anden persons Bilforsikring meget billigt så hvis du ønsker at regelmæssigt drive din kæreste eller kærestes bil eller din mor ikke mind dig låne hendes, så du kan gøre det lovligt. Forsikringsselskaber vil også være eftergivende på folk, der har en reel nødsituation, for eksempel hvis de har brug at komme til hospital hurtigt og den eneste bil tilgængelige tilhører en anden.”